Nieuws

Bericht van de referee Pieter Vos

Vele golfers vroegen mij hoe te handelen indien hun bal op het pad terechtgekomen is.
Daar het pad een vast obstakel is, zoals ook de rest van de schelpenpaden, mag men het pad ontwijken indien de bal op het pad ligt of indien men met zijn stand last van het pad heeft.
Feitelijk niet anders als voorheen met de bestaande paden.

Dus: nearest point of relief bepalen ( niet dichter bij de hole ) en de bal droppen binnen 1 stoklengte ( .zie regel 14.3 )
Nearest ( niet nicest ) point of relief bepaal je met de stok waarmee je geslagen zou hebben indien het pad er niet geweest was; dus, als voorbeeld, indien je 50 meter voor de green op het pad ligt kun je niet je houten 3 gebruiken om het NPR te vinden maar dien je dit te doen met een ijzer 8, 9 of pw.
Indien je relief neemt van het pad dient dit volledig relief te zijn; zowel de bal als je stand ( van je voeten ) moet relief nemen van de pad. Dus niet de bal droppen in het gras waarbij de voeten nog op het pad staan.
De ene stoklengte waarbinnen je je bal moet droppen nadat je het NPR gevonden hebt mag wel je driver zijn. ( niet je lange putter ).
Het NPR en de drop zone ligt uiteraard nooit dichter bij de hole dan de

Voorbeeld hoe te handelen:
Men laat de bal op het pad liggen en bepaalt het NPR zoals boven beschreven. Zet aan beide kanten een tee in het gras waar je geen last hebt van het pad – zo zie je eenvoudig wat het NPR is.
Waarom de bal op het pad laten liggen? Omdat als het NPR in een struik zou zijn, je wellicht in de struik moet droppen en uit de struik moet slaan . Als het NPR in de struik is, is er geen mogelijkheid om elders te droppen ( nearest niet nicest ); wellicht is in dat geval een slag(je) van het pad een betere optie.

Op hole 7 hebben we zo’n geval. Daar waar het pad om de bunkers heen gaat heb je, indien je bal op het pad ligt, amper de ruimte om tussen het pad en de bunker te droppen.
Wellicht moet je met je voeten in de bunker staan of rolt je bal de bunker in bij het droppen voor relief; zoals gezegd was een slag van het pad wellicht een betere optie geweest.

Ik hoop dat bovenstaande duidelijk is anders ben ik graag bereid dit ter plaatse toe te lichten

groet

Pieter Vos H&R

Scroll to top